Gastroskopija

Gastroskopija ( endoskopija ili EGDS )

Iako se ovaj pregled gornjeg digestivmog sistema često naziva samo gastroskopija, puni naziv je ezofago-gastro-duodenoskopija (EGDS) jer se njom može pregledati jednjak (ezofagus), želudac (gaster) i dvanaestopalačno crevo (duodenum). Ovo nije samo dijagnostička već i terapijska metoda jer se njome mogu obaviti manji terapijski zahvati.

Endoskopija gornjeg digestivnog sistema uključuje direktno posmatranje jednjaka, želuca i duodenuma pomoću savitljivog fibroptičkog instrumenta promera oko 9 mm koji se naziva endoskop.

Traje 5-15 minuta. Pacijent se postavlja u levi bočni položaj, u usta mu se postavi šuplji deo kroz koji se uvodi instrument, a koji štiti usne i zube. Endoskop se kroz usta uvlači u jednjak, želudac i duodenum. Posmatra se građa sluznice, važne strukture i traže sumnjive promene kao čirevi, erozije, polipi, suženja, tumori, prošireni krvni sudovi, mesta krvarenja itd. Malom štipaljkom i četkicom se lako može uzeti uzorak za analizu tkiva, ćelija i mikroorganizama. Endoskopom se mogu obaviti i manji zahvati kao odstranjenje polipa (polipektomija), skleroterapija (uštrcavanje sredstva koje stvrdne krvareće krvne sudove), odstranjenje stranih tela i električno spaljivanje krvarećih mesta (kauterizacija).

Osam sati pre pregleda ne sme se ništa jesti. Ako se sprovodi ujutro, posle ponoći se ništa ne sme konzumirati hrana. Lekove koje pacijent svakodnevno uzima može uzeti i sada uz malo vode. Ako se planira uzimanje uzorka tkiva, biopsija, bar pet dana pre pregleda treba prekinuti uzimanje analgetika i nesteroidnih antiinflamatornih lekova. Potrebno je skinuti zubnu protezu. Pre pregleda proverava se puls i pritisak.